Kaas en Wijn

kaas-wijn-per-soort3

Vanavond een gezellig etentje? Dan kan een heerlijk kaasje natuurlijk niet ontbreken! Maar welke wijn past nu bij welke kaas? Wij helpen u graag een eindje op weg. Binnenkort op deze pagina dagelijks nieuwe inspiratie over kaas en wijn: het perfecte huwelijk voor echte genieters.

Over wijn
Wijn wordt gemaakt van de Vitis Vinifera: de wijnstok. Deze groeit in de gematigde klimaatzones tussen de 30ste en 50ste breedtegraad. Sinds de jaren zeventig is in Nederland de wijnconsumptie explosief gegroeid. Niet in de laatste plaats vanwege de enorme keuze die wij hier in Nederland hebben. Frankrijk en Italië zijn nog altijd de grootste wijnlanden ter wereld, maar ook landen als Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Oostenrijk en Duitsland hebben een overstelpend aanbod aan wijn.

druiven4De belangrijkste factoren die bepalend zijn voor de smaak en het karakter van een wijn zijn druivensoort, bodem en klimaat. Ieder duivenras heeft zijn eigen karakter en zal dus ook invloed hebben op de smaak van de wijn. Ondanks het feit dat druiven worden verbouwd in gematigde klimaatzones kunnen er grote verschillen zijn. Zo zal de invloed van het klimaat in Duitsland totaal anders zijn dan bijvoorbeeld in Australië. Tenslotte weten we dat de wijnstok de beste resultaten levert op arme- waterdoorlatende bodems. De plant moet als het ware diep in de grond naar water en mineraalrijk voedsel zoeken.

kaas-wijn-glas

Wijn bestaat in vele soorten; uiteraard rode en witte wijn, maar de hoeveelheid alcohol, de zuren, de manier van rijping en natuurlijk zoals gezegd bodem, klimaat en soort druif zijn bepalend voor het uiteindelijke karakter van de wijn.

Om wijnen en druiven te beschrijven is er een jargon bedacht met associaties. Zo zijn er geuren als cassis en vanille. Nu zal er nooit cassis en vanille in een wijn zitten, maar na de gisting van de druiven komen geuren en smaken vrij die we hiermee kunnen associëren. De hoeveelheid druivenrassen is haast oneindig. Zo zijn er bijvoorbeeld alleen al in Italië ruim 1900 verschillende soorten.

Meest voorkomende druivensoorten

Rood Wit

Merlot: sappig, zacht, pruimachtig
Cabernet Sauvignon: Vol, rijk, cassis
Pinot Noir: fluwelig, zacht
Sangiovese: fris, geurig
Tempranillo: vanille, aarbeien, zacht
Gamay: fris rood fruit uit de Beaujolais
Barbera: pittig en verfrissend

Sauvignon Blanc: fris, knisperend, levendig
Chardonnay: rijp, romig, vol
Viognier: bloemig, aromatisch
Riesling: bloemig, aromatisch
Chenin Blanc: rijk, honing, wit fruit
Verdicchio: fris, rijp, wit fruit
Gewurztraminer: Aromatisch, kruidig, vol, verwarmend
Grüner Veltliner: Fris, tintelend, levendig. dorstlessend

 

 

 


Deze pagina's zijn gemaakt in samenwerking met:

Vomar voordeelmarkt Wijn
Bekijk de website: www.vomarwijn.nl

Heeft u suggesties? Een onovertroffen combinatie van kaas en wijn? We horen het graag!

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 176