Epoisse Berthaut 250g (Rauwm.)

Epoisse Berthaut 250g (Rauwm.)

Epoisses is een kaas met een grillige rode korst. Deze wordt tijdens de rijping meerdere malen gewassen met Marc, waardoor een sterk en vol pikant aroma ontstaat. Het zuivel smelt op de tong en heeft een smaak die licht zout en melkachtig is. De Epoisses komt uit het gelijknamige dorp in de Cote d'Or. In 1956 heeft een groepje boeren het initiatief genomen om de kaas weer te gaan produceren. In 1991 krijgt de kaas de status van AOP (Appellation d' Origine Protege.De melk wordt licht verwarmd en langzaam gedurende 16 tot 24 uur gestremd. Daarna wordt de wrongel in kaasvormen gelegd en kan het vocht uit de wrongel lopen. Na 2 dagen wordt de kaas uit de vormen gehaald en gezouten. Daarna begint het rijpingsproces (de affinage). Dit duurt 5 tot 8 weken. Tijdens de rijping wordt de epoisse enkele malen per week gewassen met Marc de Bourgogne. Hoe verder de rijping vordert hoe meer Marc wordt gebruikt. Deze Marc de Bourgogne geeft epoisse zijn unieke, karakteristieke, pittige smaak.De korst van de epoisse verandert van licht oranje naar steenrood. Een rijpe epoisse loopt direct na het aansnijden uit.

Drank combinatie

Dit recept is met de volgende dranken perfect te combineren:

  • Rode wijn licht/fruitig Rode wijn licht/fruitig
  • Witte wijn droog Witte wijn droog
 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 176
Beoordeling: Bedankt voor uw beoordeling

Gebruiks moment & Smaak

  • Gebruiksmoment: Borrel, Dessert
  • Mogelijke Recepten/ Hapjes: 0 opties
  • Drank combinaties te maken: 2 opties
  • Smaaksterkte: Pikant

Kaas

  • Merknaam: Berthaut
  • Productnaam: Epoisse Berthaut 250g (Rauwm.)
  • Soort kaas: Buitenlandse kaas
  • Kaas segment: Gewassen korstkaas
  • Melksoort: Koe
  • Gemaakt van rauwe melk: Ja
  • Biologische kaas: Nee
  • Vegetarische kaas: Nee
  • Vetpercentage: 56
  • Eetbare korst: Ja
  • AOP: Ja
Sla dit product op