Kaasfondue

NH-fondueSoorten kaas

Voor een heerlijke kaasfondue kunnen vele verschillende soorten kaas worden gebruikt. Er zijn veel fondue recepten beschikbaar. Iedere fondue heeft zijn eigen smaak en elke kaas kent zijn eigen smeltgedrag. Zo zorgt Emmentaler voor de draden die een fondue kan trekken. Alle soorten kaas zijn geschikt om te gebruiken in een kaasfondue, mits ze geraspt of in hele kleine stukjes worden toegevoegd.

KAAS.nl maakte een selectie van enkele heerlijke kaasfondue gerechten.

Algemene bereidingswijze

Voor elke kaasfondue kun je de volgende bereidingswijze aanhouden :
- Kaas (laten) raspen. Zorg dat de kaas op kamertemperatuur is.
- Een teentje knoflook pletten en halveren en de (fondue)pan ermee inwrijven.
- Voor een sterkere knoflooksmaak teentje uitpersen en in de wijn mee koken.
- De benodigde hoeveelheid wijn in de pan gieten en aan de
- Kook brengen tot het bruist.
- Voeg een scheutje citroensap toe. Hierdoor smelt de kaas beter, daarnaast zorgt het voor een homogener mengsel
- De geraspte kaas beetje bij beetje toevoegen en onder voortdurend roeren laten smelten.
- Het kaasmengsel niet laten koken en niet te lang verhitten. Dan wordt het rubberachtig en moeilijker te verteren.
- Naar wens kirsch en kruiden toevoegen (bv peper, zout, nootmuskaat)
- De fondue eventueel binden met bloem of maizena totdat een homogene massa ontstaat.

swiss-fondueVerhitten
Een belangrijke factor voor een goede kaasfondue is de temperatuur die het mengsel bereikt. Deze mag niet te hoog worden. De alcohol in de wijn kookt bij een temperatuur van 70 graden en dat is prima voor een kaasfondue. Kook je de wijn of het wijn-kaas mengsel te lang of op een te hoge temperatuur, dan verdampt alle alcohol, stijgt de temperatuur en wordt de kaas een klomp. Bij kaasfondues die geen alcohol bevatten is het opletten dat het vocht niet kookt.

Binden
Binden kan met elk smaakneutraal bindmiddel. Bijvoorbeeld maizena. Deze aanroeren met een scheutje wijn, water of de kirsch. Makkelijker is het gebruik van een allesbinder die je rechtstreeks in de fondue roert tot de gewenste dikte bereikt is.

Binden is niet alleen om de fondue dikker te maken, maar ook om te voorkomen dat de kaas en de wijn uit elkaar vallen. Water en vet mengen niet van nature. Afhankelijk van de vetheid van de kaas kan het zijn dat je wat extra maizena nodig hebt. Probeer dit dan steeds met kleine beetjes, anders krijg je een kaasklomp, geen fondue.

emmiEmmi Original kaasfondue
Naast de mogelijkheid om zelf kaasfondue te maken zijn er uiteraard ook kant en klare kaasfondues verkrijgbaar. Onze favoriet is Emmi kaasfondue. De echte!

Wijn
Voor de bereiding van kaasfondue wordt meestal een droge witte wijn gebruikt. Het is niet nodig hiervoor een dure wijn te gebruiken. Hiervoor geldt wel dat hoe meer uitgesproken de smaak van de wijn hoe meer je deze smaak terug zult proeven in de kaasfondue. Kaasfondue kan ook gemaakt worden met bier.

Begeleidende drank
Kaasfondue is een stevige maaltijd die eigenlijk wat bevordering van de spijsvertering behoeft, Een kop warme thee brengt de maag tot rust en helpt hierbij.

Een glas droge witte wijn is een heerlijke begeleider van de meeste kaasfondues. Drink bij voorkeur de wijn die ook verwerkt is in de fondue. Het risico dat twee wijnen met elkaar botsen is behoorlijk groot.

Gebruik geen koolzuurhoudende dranken bij de fondue. Een opstand in de maagstreek is het gevolg. Bovendien kan de zuivel expanderen in de maag met krampen tot gevolg.

brood

Eten
Brood
Gebruik bij voorkeur iets ouder en droger (stok)brood. Vers brood glijdt makkelijk van de vork. Presenteer het brood in grove stukken.Turks brood of Ciabatta is ook zeer geschikt voor kaasfondue.

Knoflookbrood
Dit kan heel simpel als volgt worden gemaakt. Een braadpan inwrijven met knoflook of knoflook uitpersen. Roomboter in de pan verwarmen en blokjes witbrood goudbruin bakken. Daarna dopen in de kaasfondue. Heerlijk!

Tip : Italiaanse bol
Kaasfondue kan ook gegeten worden uit een Italiaanse bol. Hiervoor heb je geen kaasfondue set nodig. Voor elke eter neem je een flinke Italiaanse bol nodig. Je snijd het kapje eraf, holt de bol uit en vult deze met de fondue. Je legt het kapje er weer op en je serveert de bol met de kaasfondue. Je doopt de stukjes brood in de bol, daarna kun je de hele bol lekker opeten.

ingredienten

Andere dippers
Onderstaande dippers zijn een lekkere aanvulling op brood :
- aardappel : gekookt, gebakken of gefrituurde partjes
- garnalen
- verschillende worstsoorten, salami, cervelaat
- paprika
- kerstomaatjes
- champignons (met een spatje citroensap)
- komkommer
- ananas
- druiven
- stukjes appel/peer
- broccoli (even blancheren)
- prei (kort blancheren)
- zilveruitjes
- augurken.
- nachochips
Boska: Enjoy life | Explore cheese

boska-totaalSINDS 1896
Bij Boska Holland zijn wij al meer dan 100 jaar gek van kaas. Het is begonnen in Bodegraven, vlakbij Gouda, waar de originele Gouda kaas wordt gemaakt en Willem Bos zijn eerste kaastools voor de lokale kaasboeren maakte. Vanaf die dag is het onze familietraditie om iedereen te inspireren om te genieten van kaas en de mogelijkheden daarvan.

Boska staat voor 100% kaastools. Het is onze missie om 's werelds grootste specialist in kaasinstrumenten te zijn en te blijven. Het ontwikkelen van duurzame, mooie en slimme kaasproducten voor een scherpe prijs is het doel van Boska. Wij creƫren een omgeving waarin iedereen op zijn of haar manier kan genieten van kaas.

De kracht van Boska ligt in innovatie en ontwikkeling. Hierbij zijn onze drijfveren creativiteit, vooruitstrevendheid en inspiratie. Wij investeren veel in productontwerp om keer op keer vernieuwend te kunnen zijn. Productontwikkeling vormt het hart van onze organisatie. Wij streven er met onze teams in Nederland, Frankrijk en Amerika naar om de mooiste en meest functionele kaasproducten te ontwikkelen, die van kaas eten een beleving maken.

Kijk voor de gehele collectie kaastools op Boska.com

Ontdek kaas en geniet ervan!

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 176
Kaasfondue met Emmi  
Kaasfondue met Emmi
Klik hier voor het recept!
Kaasfondue met Noord-Hollandse Gouda kaas  
Kaasfondue met Noord-Hollandse Gouda kaas
Klik hier voor het recept!
Kaasfondue met blauwe kaas  
Kaasfondue met blauwe kaas
Klik hier voor het recept!
Geitenkaasfondue met Arina  
Geitenkaasfondue met Arina
Klik hier voor het recept!
Klassieke kaasfondue  
Klassieke kaasfondue
Klik hier voor het recept!
Italiaanse kaasfondue  
Italiaanse kaasfondue
Klik hier voor het recept!