sfeer-beeld

Raclette is een van de nationale gerechten van Zwitserland. De naam vindt zijn oorsprong in het Franse woord "râcler, wat "schaven" of "schrapen" betekent. Tegelijkertijd is het ook de naam van de kaas die voor dit gerecht gebruikt wordt.

Bij racletten in Nederland wordt meestal een kwart kaas gebruikt. De kaas wordt eenzijdig verwarmd met een Raclette apparaat. Na enige tijd kan de zacht geworden kaas van het grote stuk kaas geschraapt worden. De raclette wordt gegeten met stokbrood, of met aardappels, augurkjes en zilveruitjes en geblancheerde groenten. Voor wie durft kan de kaas ook eten met ham, gebraden stukjes kipfilet of fricandeau, een soort luxe cordon blue hapje.

Volgens de traditie werd er thee bij gedronken voor een betere spijsvertering, tegenwoordig drinkt men witte wijn bij het gerecht voor een fijne spijs combinatie.

Raclette is tegenwoordig ook in kant en klare plakjes te verkrijgen, heerlijk op een tosti en makkelijk voor bij de gourmet ,als gebakken kaasplak of om mee te gratineren.

Recept Racletten:

sfeer-recept

Benodigdheden:
- raclette apparaat voor een kwart stuk raclette kaas.
- een kwart stuk raclette kaas ca 1,5 kg (voldoende ca 6 personen)
- garnituur  om de kaas mee te eten
* gekookte kleine aardappeltjes
* geblancheerde groeten zoals bloemkoolroosjes of broccoli
* stukjes bleekselderij van ca 4 cm
* snacktomaatjes
* gebraden stukjes vlees zoals, kipfilet of fricandeau
* stukjes ham of salami
* plakjes stokbrood
* heerlijk grof-volkoren brood in hompen gescheurd
* gebakken champignons
- Maak uw keuze en stem de hoeveelheid af op de gasten die komen eten.

Bereidingswijze:
Maak de tafel mooi op met alle ingredienten, Plaats het stuk raclettekaas op het apparaat en verwarm het. Vervolgens schraapt iedereen naar behoefte kaas over de lekkere hapjes, bestrooien met versgemalen peper en de kruiden. Kaas regelmatig keren, zodat beide kanten gelijk op gaan. Heb je geen origineel raclette- apparaat, leg dan een plak ontkorste kaas in je pannetje en schuif het onder de warmtebron van bijvoorbeeld een gourmetstel. Binnen een paar minuten is de kaas warm en gesmolten met een zalig krokant korstje! De Zwitsers schrapen de gesmolten kaas over de gepofte (of gekookte) en in schijven gesneden aardappel. Maar ook met de groenten, het brood, de vleeswaar of vlees is dit heerlijk.

Een lekker glaasje witte wijn is er heerlijk bij, bijvoorbeeld een Sauvignon blanc.

Kaasalternatieven:
- Een kwart stuk Morbier, of de kaas in plakjes.
- Een halve of een kwart  ARINA  Belegen geitenkaas.
- Een halve of een kwart Pittoresque kruidenlijn kaasje.

Maak het je zelf lekker en geniet van het eten.

Tips en Trucs

- Als u raclette als hoofdgerecht kiest, kunt u een rechaud op tafel plaatsen en de gasten zelf de raclette laten maken. Een eenvoudig waxinelichtje is voldoende om de kaas te laten smelten. Daarnaast kunt u ook het pannetje van uw gourmetstel gebruiken voor het eenvoudig laten smelten van de racletteplak.

- Wanneer u de raclette als bijgerecht kiest, kunt u de plakken op een bordje in de magnetron of in de oven laten smelten. Maar nog leuker is de Emmi Candle-Light Raclette rechaud! Kijk op www.emmi-shop.nl voor meer informatie.

raclette-boska- De overgebleven raclettekaas kan goed gebruikt worden als broodbeleg, voor salades of ter garnering. Afgekoeld en afgedekt is de raclette ongeveer 8 dagen houdbaar.

- Reiniging: het tafelgerei, het rechaud en/of het pannetje laten afkoelen en laten weken in lauwwarm water. 
Daarna kunt u de kaas met een houten spatel verwijderen. Gebruik nooit heet water, omdat anders de kaas aan de afwasborstel of vaatdoek blijft plakken.

- De kaas ruikt: om te genieten zonder reukoverlast laat u wat citroensap of een sinaasappel met kruidnagels een nacht staan in een nabijgelegen kamer.

mini-raclette leeg demi-raclette

Cheese raclette 'Mini'
Heerlijk romantisch met z'n tweeën racletten? Probeert u eens gegrilde kaas op een gepofte aardappel. Of op vers stokbrood met een zilveruitje, augurk en gerookte ham. Steek de kaarsen maar aan!

leeg

Raclette 'Demi'
Racletten is niet alleen heerlijk maar vooral een belevenis!  Deze Raclette 'Demi' is geschikt voor een halve Raclettekaas: ideaal voor grote gezelschappen. Nodig u familie of vrienden uit voor een heerlijke avond genieten van warme gegrilde kaas. 's Zomers is het een lekker alternatief voor  de barbecue. Voor een sensationele smaakbeleving drinkt u er een glas droge witte wijn bij.

leeg leeg leeg
quatro-raclette leeg tapas-raclette

Raclette 'Quatro'
Racletten is niet alleen heerlijk maar vooral een gezellige belevenis! 's Zomers is het een lekker alternatief voor de barbecue. Deze Raclette Quatro heeft een draaibare opstelling waardoor de kaas aan beide zijden smelt. Snel en eenvoudig warme gegrilde kaas waar u met familie of vrienden urenlang van kunt genieten. Voor een sensationele smaakbeleving drinkt u er een glas droge witte wijn bij.

leeg

Cheese raclette 'Tapas'
Wat is er lekkerder dan kaas als tapas? Gesmolten kaas als tapas! Gezellig op een waxinelichtje.

Feestelijke raclette als complete maaltijd

courseDiner preparationbereiding 15 minuten persons4 personen    


Bereiding:
Raclette-apparaat (kun je bij sommige kaaszaken huren; hier gaat een heel stuk kaas op wat je verwarmt en waar je de gesmolten kaas vanaf schraapt.

Gourmettoestel met raclettemogelijkheid (boven-en onderwarmte).

De aardappelen onder stromend water schoonboenen en in aluminiumfolie gewikkeld 30 minuten in de oven poffen.
Uien in ringen snijden en licht fruiten.
Paprika′s in reepjes snijden
Champignons en tomaten in plakjes snijden.

sfeer-recept2

Zet alle ingredienten op tafel
Plaats het stuk raclettekaas op het apparaat en verwarm het.
Vervolgens schraapt iedereen naar behoefte kaas over de lekkere hapjes, bestrooien met versgemalen peper en de kruiden.
Kaas moet regelmatig gekeerd worden, waardoor beide kanten gelijk op gaan.
Heb je geen origineel raclette- apparaat, leg dan een plak ontkorste kaas in je pannetje en schuif het onder de warmtebron. Binnen een paar minuten is de kaas warm en gesmolten met een zalig krokant korstje!
De Zwitsers schrapen de gesmolten kaas over de gepofte (of gekookte) en in schijven gesneden aardappel.
Maar ook in combinatie met de geserveerde groenten, vleeswaar of vis smaakt Raclette heerlijk.

Raclette is heerlijk met een fles koele Sauvignon Blanc!

Benodigdheden:
900 gram Raclette Kaas aan een stuk of in wat dikkere plakken
ca. 12 aardappels
uitjes en augurken
2 uien
bakje champignons
rode en groene paprika
3 tomaten
verse peterselie en bieslook
versgemalen peper
2 salades
100 gr. gepelde garnalen
100 gr. mosselen
100 gr. mager ontbijtspek
100 gr. salami
1 klein blik abrikozen
1 klein blik mais
50 gr. geschaafde amandelen.
test

emmi Met Emmi Raclette heb je altijd iets bijzonder lekkers in huis! Met de kant-en-klare plakjes gourmetkaas van Emmi kun je thuis eenvoudig genieten van kaasgourmet met échte Zwitserse Raclette! De plakjes kaas kunnen direct in het gourmetpannetje worden gesmolten. Combineer de Raclette met vlees, brood, aardappeltjes, groenten en verschillende kruiden voor een persoonlijke smaak.

Emmi Raclette is ook een ideale smaakmaker voor tal van andere gerechten. Denk eens aan een tosti, cheeseburger, borrelhapje of een gratin voor een heerlijk ovengerecht!

Raclette, een avondje uit
Als de wind om het huis giert en de regen tegen het raam slaat, kruipen we lekker dicht bij de kachel. Bent u in het gelukkige bezit van een openhaard, steek die dan lekker aan en laat de weldadige warmte maar over u heen komen. Maak het gezellig met een glaasje wijn en een blokje kaas. Niet te veel want en passent vertelt u dat we deze avond gaan raclette.

Raclette (komt van het Franse werkwoord Racler) betekent letterlijk (kaas) schrapen. Het kan op verschillende manieren. Met een gourmetapparaat waar je de kaas in pannetjes smelt. Of met een officieel raclettelapparaat waar je een kwart kaas in plaatst onder een verwarmingselement.

dick

Deze lekkernij komt oorspronkelijk uit de Alpen. Als de boeren in hun kaashutten insneeuwden, staken ze lekker de openhaard aan. De kaas die het dichtst bij de openhaard lag ging smelten, dat was best lekker. Het raclette was geboren. Ze aten wat in voorraad lag zoals aardappelen en hammen. Ze dronken er thee bij of als ze in de stemming waren een glaasje witte wijn. Een eenvoudig gerecht maar wel erg voedzaam.

Dus als u geen officieel racletapparaat te pakken kan krijgen gaat u lekker met het gourmetstel aan de gang. In de kaaspannetjes kunt u naast raclettekaas ook andere soorten kaas smelten zoals camembert of zachte blauwe kaas. Als u geen raclette in huis heeft kunt u ook gerust Noord-Hollandse Gouda kaas gebruiken. Reken ongeveer 250 tot 350 gram per persoon. Het enige wat u er bij serveert is een klein aardappeltje in de schil gekookt, een zilveruitje, augurkje en naar behoefte een beetje droge ham. Thee is een uitmuntende begeleider maar vindt u dat niet spannend genoeg neemt u lekker een witte wijn. Niet te koud want dat gaat niet goed samen met warme kaas.

Raclette, avonturieren met kaas voor een gezellig avondje thuis. Laat de sneeuw maar komen.

De Weypoort, Nederlands meest bekroonde kaasspeciaalzaak.
Middenbaan 87 Barendrecht.

Geschiedenis
sfeer-geschiedenisRaclette werd genoemd in middeleeuwse geschriften als een bijzonder voedzame maaltijd, die voornamelijk door boeren uit het bergachtige deel van Zwitserland werd gegeten.

De oorsprong van raclette is te vinden in de traditie van wat de Fransen noemen "la transhumance": het "overzomeren" van kuddes schapen in het hooggebergte tussen juni en september. Ook de herders bleven ter plaatse. Vers water en verse melk vinden was geen probleem, daarnaast hadden ze bloem meegenomen om platte broden te bakken, en ook nog harde kaas en gedroogd vlees. Om ook eens een warme maaltijd te krijgen, lieten ze een homp kaas, aan een stok gespiest, smelten boven een open vuur en met hun mes schraapten ze de gesmolten kaas op een stuk brood.

Sinds 2004 is raclette een beschermde oorsprongsbenaming. De naam mag alleen gebruikt worden voor kaas die in kanton Wallis geproduceerd is.

In 2007 echter maakte de hoogste gerechtelijke Zwitserse instantie een einde aan de raclette-oorlog die verschillende kantons in het land al een tijdje tegen elkaar opzette. "Raclette is de naam van een gerecht, en niet van een kaas van gecontroleerde herkomst", zo oordeelde de rechter. De federale rechtbank gaf daarmee gelijk aan drie kantons: Bern, Fribourg en Graubünden. Zij hadden in 2005 een klacht ingediend tegen de beslissing om de vermelding appellation d'origine contrôlée (gecontroleerde herkomst) enkel toe te kennen aan raclette die in het kanton Wallis gemaakt werd. Het ging om een besluit van de federale landbouwautoriteiten. Maar volgens de rechter benoemt de term een gerecht, en geen kaas, en mag dus om het even welke Zwitserse of buitenlandse producent de naam gebruiken. 'Raclette' betekent al minstens sinds 1574 'een schotel op basis van fondue afkomstig uit Wallis'. Het is nog maar recent - sinds 1970 - dat het woord ook duidt op de kaas die voor het gerecht gebruikt wordt. Het gaat gewoon om een samentrekking van fromage à raclette, aldus de Zwitserse rechter.

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 176