Gewassen korstkaas

gewassen-2De karakteristieke korst van deze kazen wordt tijdens het rijpingsproces veelvuldig gewassen of geborsteld met licht gezouten pekelwater, wijn, distillaat of bier waaraan de Corynebacterie of Brevibacterium linens is toegevoegd. Hierdoor krijgen deze kazen hun unieke smaak en aromatische karakter. Tijdens de langzame rijping krijgt de korst meer smaak en wordt aromatischer en krachtig. Hierdoor kan de bacterie tot ontwikkeling komen. Deze zorgt voor een rode gloed en de uitgesproken smaak. De meeste korsten van dit soort kazen, mits niet uitgedroogd of te oud, zijn eetbaar. Zoals de Fransen zeggen is het korstje voor de kaasliefhebber; dat wil zeggen dat als je het lekkerder vindt zonder korst dat dit mag. De korst geeft de meeste smaak, alleen bij kazen met een plastic coating moet je de korst wegsnijden. Beginnende kaasliefhebbers wordt geadviseerd om van de pikante soorten eerst wat te proberen zonder korst en daarna als dit lekker gevonden wordt pas met het korstje.

Sommige soorten zijn halfhard zoals de Franse Port Salut en Raclette. Andere soorten hebben een snel rijpend zacht vloeiend zuivel, zoals Epoisses uit de Bourgogne. Munster uit de Vogezen is een voorbeeld van een soort met een traditionele rijping, dus rijping vanaf de korst naar 't hart. Chaumes heeft een zacht zuivel mits ze tijdig uit de koeling gehaald wordt. Langres uit de Bourgogne Champagnestreek is een kaas die tijdens de rijping wel meer smaak krijgt maar waarvan het zuivel van binnen korrelig dient te blijven.

Zachte rode korstkazen van rauwe melk rijpen sneller en hebben veel meer smaak.

gewassen-1

De rode gewassen aromatische kazen zijn een voltreffer op de kaasplank, helemaal in combinatie met iets zoetigs. Sommige gewassen korst kazen lenen er zich perfect voor om warm gegeten te worden.

Bekende gewassen korst kazen zijn:
Port Salut; Munster; Epoisse;

Kaas/wijn combinatie:
Gewassen korst kazen smaken meestal heerlijk in combinatie met een volle rode wijn

Lees meer over onze wijnen op onze wijn webshop
www.vomarwijn.nl

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 176