Halfharde en harde kaas

half-harde-2

De bekendste Harde kazen, meestal bergkazen gemaakt van melk afkomstig van de bergweiden, zijn bijvoorbeeld uit Zwitserland Emmentaler, Gruyère, Tête de Moine. De belangrijkste uit Frankrijk, Comté, Gruyère, Emmentaler, uit Italië, Parmigiano Reggiano en Grana Padano. Deze kazen zijn erg geschikt voor het verwarmen of gratineren en in sauzen. Niet te vergeten dat Emmentaler en Gruyère vanwege het smeltgedrag waarbij deze harde kazen met het elastisch taai zuivel minder "dradentrekken" de basis vormen voor een echte Zwitserse kaasfondue, het Zwitserse "Freundschaftsessen".

De halfharde en harde kazen hebben ruimschoots de tijd en rust gekregen om te rijpen, jonge kazen vanaf ca. 4 weken tot soms wel meer dan 2 jaar. Ze hebben een stevig zuivel, droge korst en pittige smaak.

De halfharde Engelse Cheddar en veel andere Engelse kazen hebben een totaal ander zuivel, door de speciale wrongel behandeling van de gepasteuriseerde of rauwe melkse kazen. De wrongel wordt eerst in blokken gesneden en opgestapeld zodat deze gaat broeien op een temperatuur van ca. 37°C. De wrongel wordt dan gemalen en gezouten en gaan dan in de vormen en worden dan geperst. (dus niet meer gepekeld en / of gezouten zoals de andere Halfharde en harde kazen. Daarna rijpen ze langzaam tot dat ze de juiste smaaksterkte hebben.

half-harde-1

Bekende (half) harde kazen zijn:
Gruyere; Emmentaler; Parmigiano Reggiano; Grana Padano; Manchego; Cheddar, Noord Woudse classique.

Kaas/wijn combinatie:
Pittige halfharde kazen smaken meestal heerlijk met een volle rode wijn.

Lees meer over onze wijnen op onze wijn webshop
www.vomarwijn.nl

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 176