Witte korstkaas

witte-korstkaas-1De witte korstkazen zijn bedekt met een dun laagje flora van schimmelculturen. Deze hoeven trouwens niet altijd hagelwit te zijn, ze kunnen afhankelijk van de gebruikte culturen ook wat minder wit tot zacht gelig zijn. De schimmelflora wordt na het uitlekken van de wrongel, het droog zouten of pekelen, verstoven in de rijpingsruimten met een temperatuur van 10-12°C en een hoge vochtigheidsgraad. Vervolgens moeten de kazen nog voorrijpen om zo, na meest 12-14 dagen een fluweelzachte buitenkant te ontwikkelen. Daarna zijn de kazen nog erg jong en kunnen ze langzaam verder rijpen afhankelijk van wens van de kaasliefhebber. Een goed gerijpte witte korstkaas is zacht van binnen.

Witte korstkazen, zijn altijd zijdezachte cadeautjes. Traditionele ambachtelijk gemaakte en geaffineerde kazen van vooral rauwe melk hebben meer geur en smaak. De traditioneel gerijpte kazen, rijpen vanaf de korst naar 't hart van de kaas, krijgen tijdens de verdere rijping een witbruine korst met meer uitgesproken smaak en geur.

Door moderne productiemethoden zijn veel zachte witte korstkazen, zoals de meeste soorten roombrie, cremig tot in het hart. Even ruim op tijd voor gebruik uit de koelkast op temperatuur laten komen en altijd goed.

witte-korstkaas-2

Bekende witte korst kazen zijn:
Brie; Camembert; Chaource

Kaas/wijn combinatie:
Witte korst kazen smaken meestal heerlijk in combinatie met een droge witte wijn.


Lees meer over onze wijnen op onze wijn webshop
www.vomarwijn.nl

 
close
pittig mild
Melktype
Bevat uw kaasje rauwe melk?
Is de melksoort biologisch?
Vegatarisch
Is uw kaas vegetarisch?
AOP
Zoeken Aantal resultaten: 176